Hep

Alcoolul si hepatita virala


Datorita gradului de incidenta ridicat in randul populatiei, consumul si abuzul de alcool pot fi asociate cu infectia cu hepatita B si C, fiind demonstrat faptul ca alcoolul are un rol de factor co-morbid in evolutia bolilor hepatice. Exista dovezi care sustin faptul ca abuzul de alcool accelereaza evolutia fibrozei hepatice si afecteaza rata de supravietuire a pacientilor afectati de hepatita cronica C.

Mecanismul prin care alcoolul inrautateste bolile hepatice corelate cu virusul hepatic C nu a fost pe deplin clarificat, insa replicarea virala crescuta, citotoxicitate si primejduirea raspunsului sistemului imunitar sunt considerate a fi direct influentabile de consumul acestuia. Abuzul de alcool pare sa provoace scaderea sensibilitatii la interferon si a aderentei la tratament. E rezonabil de presupus ca mecanismele prin care este amplificata afectiunea hepatica provocata de virusul hepatic B sunt similare celor corelate cu virusul hepatic C. Totusi, actualmente sunt efectuate studii care sa aduca noi date cu privire la interactiunea dintre consumul de alcool si infectia cu virusul hepatic B.

In concluzie, consumul de alcool este asociat cu evolutia accentuata a afectiunii hepatice, conducand la o dezvoltare precoce a cirozei, la o incidenta superioara de carcinom hepatocelular si, implicit, la o mortalitate sporita. Abstinenta de la alcool poate inversa o parte din aceste efecte nocive.


Sursa: Gitto S, Micco L, Conti F, Andreone P, Bernardi M

Department of Medicine, University of Bologna, Italy; Internal Medicine Unit,
Saint'Orsola-Malpighi Hospital, Bologna, Italy.

Publicat la data: 16/07/2008 | Articole Hepatita