Hep

Similarina si hepatita cronica C

Multi pacienti cu VHC utilizeaza silimarina – substanta ce se extrage din semintele plantei numite Silybum marianum (Milk Thistle, in engleza) ca terapie alternativa pentru VHC, ca supliment sau ca inlocuitor la tratamentul standard pentru infectia cronica cu virusul hepatic C.

Intr-o cercetare efectuata pe pacientii cu VHC care au fost supusi unui tratament antiviral la care nu au avut un raspuns favorabil s-a descoperit ca 40% dintre subiecti au recunoscut ca utilizeaza sau ca au utilizat in trecutul recent produse pe baza de plante in scopuri medicinale.

Aceasta informatie a fost oarecum surprinzatoare, deoarece erau pacienti cu o boala hepatica avansata, care au fost in mod clar convinsi de eficacitatea unui tratament antiviral conventional, intrucat fusesera supusi unui astfel de tratament cel putin o data, iar acum erau dispusi sa accepte din nou tratamentul cu interferon pegylat pentru inca 3 ani si jumatate.

Printre cei care au folosit terapii alternative, similarina a fost produsul cel mai des folosit, fie pe cont propriu, fie cu alte produse pe baza de plante, reprezentand 72% din totalul de tratamente cu plante luate de catre pacienti.

Aceste rezultate nu vin dintr-un studiu stiintific riguros, deoarece produsele folosite au fost auto-administrate de catre pacienti si nu a fost obtinuta nici o informatie cu privire la durata sau dozele de plante luate. Totusi, comparand utilizatorii cu non-utilizatorii nu s-a gasit nici o diferenta pentru nivelurile de ALT sau VHC intre cele grupuri, insa utilizatorii de plante au raportat simptome oarecum mai putine si o calitate mai buna a vietii.

Tratamentul actual recomandat pentru pacientii infectati cu VHC este o terapie care combina interferon pegylat cu ribavirina. Din pacate, acest tratament duce la un raspuns virologic sustinut (RVS) in doar o treime pana la jumatate din pacientii infectati cu genotipul 1 al virusului hepatic C si cauzeaza efecte adverse neplacute, uneori realmente grave.

Cercetare pe virusul hepatic C
Studiul NIH a fost conceput pentru a trata persoanele cu hepatita cronica C avansata, cu speranta ca acest tratament pe termen lung ar reduce evolutia bolii hepatitei cronice chiar daca nu ar afecta virusul in sine.

Motivul intervievarii celor care s-au inscris in aceasta cercetare a fost pentru a determina gradul de utilizare a terapiilor alternative, deoarece popularitatea produselor pe baza de plante a crescut in ultimele decenii. Multi pacienti cu VHC aleg sa completeze sau chiar sa inlocuiasca tratamentul standard cu plante medicinale. Silimarina a fost optiunea cea mai populara in randul persoanelor care aveau boli ale ficatului. Desi este produsul cel mai frecvent utilizat, silimarina nu a fost riguros studiata din punct de vedere stiintific, prin urmare se impune remedierea acestei situatii.

Cercetatorii au solicitat de la toti participantii informatii cu privire la gradul de utilizare al medicamentelor pe baza de plante in trecut si in prezent, cu privire la detinerea sau nu a presciptiilor de la medic etc. Dintre toti participantii la studiu, 56% au spus ca nu au folosit niciodata produse pe baza de plante, iar 23% le foloseau in momentul intervievarii. Silimarina a fost de departea cea mai des utilizata. Utilizarea produselor pe baza de plante a fost mai mare in randul barbatilor, printre albi non-hispanici si in randul celor cu studii superioare.

Concluzii
La compararea datelor, cercetatorii au descoperit ca nivelul viremiei VHC nu a fost semnificativ diferit intre utilizatorii de silimarina si non-utilizatori, indicand absenta unui efect direct asupra virusului.

In mod similar produsul nu modifica nivelul seric al transaminazelor, indicand absenta unui efect pozitiv asupra inflamatiei hepatice. Cu toate acestea, dupa ajustarea in functie de covariabile, datele au aratat ca utilizatorii de silimarina au raportat o diminuare a simptomelor precum: oboseala, stari de greata, dureri ale ficatului, anorexie, dureri musculare si articulare. In general, au raportat o stare generala mai buna decat non-utilizatorii.

Scorurile mai bune intr-un numar mic de simptome in randul utilizatorilor de silimarina, comparativ cu non-utilizatorii, sunt insuficiente pentru a sprijini utilizarea acestui tratament alternativ, concluzioneaza autorii cercetarii. Informatii demne de luat in considerare pot aparea doar daca este efectuat un studiu stiintific valabil.

Sursa: Hepcassoc

Publicat la data: 05/12/2011 | Articole Hepatita