Hep

Cum sa combati oboseala provocata de hepatita cronica

Oboseala este cel mai intalnit simptom al hepatitei si totodata cel mai greu de combatut. Totusi, exista exista cateva maniere de a diminua aceasta consecinta a bolii. Din cauza complexitatii proceselor chimice si celulare implicate in producerea de energie, lupta impotriva oboselii se poate realiza printr-o varietate de obordari.

Exista o serie de mecanisme care ar putea fi responsabile cu acest simptom al hepatitei cronice si tot atat de multe solutii. O parte din teoriile care explica motivul pentru care oboseala este unul din principalele simptome de care se plang bolnavii de hepatita cronica, virala sunt descrise mai jos:

  • Leziuni mitocondriale – considerate a fi provocate de catre medicamentele utilizate ca tratament sau de virusul hepatic in sine, specialistii considerand ca acesta ataca direct mitocondriile celulare.
  • Stocarea energiei – ficatul transforma alimentele consumate in glucoza si o stocheaza pentru a fi eliberata atunci cand organismul are nevoie de energie. Atunci cand boala este avansata, capacitatea ficatului de a produce si stoca energie este afectata.
  • Disfunctii imunitare – atunci cand organismul este stresat fizic sau psihic, asa cum se intampla adesea in cazul bolnavilor de hepatita cronica, sistemul imunitar este slabit.
  • Depresia – fie ca sunt bolnavi de hepatita cronica, un efect secundar de la medicamente sau din alte motive, cei infectati cu hepatita sunt mai predispusi la depresie. Potrivit unui studiu publicat in Psychosomatic Medicine, cercetatorii au descoperit ca persoanele deprimate sunt de pana la patru ori mai predispuse la oboseala inexplicabila decat cele care nu manifesta aceasta afectiune psihica.

In cazurile de oboseala severa trebuie sa consultati un medic pentru a putea exclude alte conditii medicale ce ar putea inrautati aceasta stare. Cand oboseala se datoreaza este cauzata exclusiv de hepatita cronica, exista cateva strategii prin care poate fi combatuta:

  1. Evitati consumarea excesiva de cofeina – Prea multa cofeina poate provoca fluctuatii ale glicemiei si suprasolicitarea glandei suprarenale, ambele crescand vulnerabilitatea la stres. Surplusul de cofeina poate provoca probleme severe cu  somnului (insomnii, somn agitat etc.) care, cu timpul, duc la oboseala cronica.
  2. Apelati la suplimente precum Ginsengul (siberian) – acesta ajuta la normalizarea functiilor organismului prin inhibarea raspunsului suprarenal la stres si intarirea sistemului imunitar. Este deosebit de util pentru combaterea efectele stresului si depresiei, doua surse cunoscute ale oboselii. In plus Ginseng-ul poate fi de ajutor pentru cei cu hepatita cronica pentru ca ajuta ficatul in procesul de detoxifiere.
  3. Terapia de substitutie a lipidelor – ajuta la prevenirea deteriorarii membranei celulelor mitocondriale, evitand astfel pierderea de energie la nivel celular. Prin inlocuirea grasimilor nocive cu fosfolipide si acizi grasi esentiali structurii si functionarii membranelor, terapia de substitutie a lipidelor ajuta la repararea mitocondriilor. Aceasta solutie s-a dovedit a fi extrem de eficienta in restabilirea nivelului de energie in cazul pacientilor cu boli cronice.
  4. Reducerea nivelului de stres – unul dintre cei mai mari utilizatori de energie este stresul. Incluzand mai multe activitati de relaxare intr-o zi ajuta la reducerea stresului, care duce in cele din urma la cresterea nivelului de energie. Detensionarea este extrem de individuala si poate fi realizata prin exercitii, cititul unei carti, muzica, meditatii sau socializare. Ceea ce este relaxant pentru tine va reduce tensiunea si va ajuta la cresterea nivelului de energie. (Paul Baard, PhD)

Oboseala poate avea mai multe surse, indiferent daca persoana este sau nu bolnava de hepatita cronica. Presupunand ca nu exista o alta solutie medicala pentru gradul de oboseala manifestat, practicile mai sus mentionate pot avea un efect profund asupra restabilirii nivelului de energie in cazul bolnavilor de hepatita cronica. 

Sursa: Hepatitis Central

Publicat la data: 24/10/2011 | Articole Hepatita