Hep

Genotipurile virusului hepatic C

 
Exista cateva tipuri diferite de virus hepatic C, care, desi cauzeaza toate hepatita C, se diferentiaza printr-o secventa genetica. Fiind vorba de un virus de tip ARN, aceste diferente poarta numele de genotipuri. Genotipurile hepatitei sunt cunoscute drept genotip 1, genotip 2, genotip 3, genotip 4, genotip 5, genotip 6, fiecare dintre acestea avand mai multe subtipuri (a, b, c etc.).

De ce este importanta cunoasterea genotipului virusului hepatic C ?

Cunoasterea genotipului etse importanta pentru ca acesta influenteaza atat rata de succes a tratamentului, cat si durata in care acesta este administrat.
Genotipurile 1 si 4 sunt cele mai rezistente la tratament, genotipul 1b fiind asociat cu boli hepatice severe si agresive. De exemplu, este estimat ca maxim 50% dintre persoanele infectate cu genotipul 1 al virusului hepatic C prezinta un raspuns sustinut la tratamentul cu peginterferon si ribavirina. Pacientii cu genotipurile 2 si 3 au sanse de 3 ori mai mari de a raspunde cu succes la tratamentul cu interferon alfa sau terapia combinata dintre interferon alfa si ribavirina.

In ceea ce priveste durata tratamentului, acesta este de 24 de saptamani in cazul genotipurilor 2 si 3 si de 48 de saptamani in cazul genotipului 1.
De tipul genotipului depind si investigatiile ce preced tratamentul. Punctia hepatica – care este destul de controversata in cazul hepatitei C – este obligatorie doar in cazul genotipurilor 1, 4, 5, 6, in cazul genotipurilor 2 si 3 permitandu-se prescierea tratamentului in absenta acestei investigatii intrusive.

Acestea sunt motivele pentru care toate persoanele infectate cu virusul hepatic C ar trebui testate pentru genotip. Acesta, odata identificat, nu va mai trebui testat, intrucat nu se schimba pe parcursul evolutiei bolii.

Publicat la data: 27/08/2008 | Articole Hepatita