Hep

Hepatita C si sarcina

Hepatita C este o infectie ce afecteaza ficatul si este provocata de virusul hepatic C, virus ce se trasmite prin fluide corporale: sange, secretii etc. Prin urmare, ingrijorarile cu privire la sarcina in contextul infectiei cu VHC sunt indreptatite.

Desi nu exista studii exhaustive in ceea ce priveste sarcina si hepatita C, datele existente sugereaza ca nu exista un risc sporit de malformatii congenitale, avort spontan sau alte afectiuni ale fatului. Femeile insarcinate infectate cu virusul hepatic C nu prezinta, in comparatie cu femeile insarcinate sanatoase, nu prezinta riscuri mai mari de complicatii obstretice si perinatale.

Transmiterea de la mama la fat
Riscul mediu al transmiterii de la mama la fat a virusului hepatic C este de 5%. Acest risc creste pana la 20% in cazul femeilor infectate si cu virusul HIV. Riscul de transmitere a bolii este direct corelat cu valoarea viremiei mamei. Virusul nu pare sa se transmita atunci cand mamele au o incarcare virala de pana in 100.000 copii/ml. Riscul creste considerabil atunci cand e vorba de mame cu viremii de peste 1.000.000 copii/ml.

Din nefericire, nu exista masuri care sa previna transmiterea virusului de la mama la fat. Totusi, s-a constat ca la nasterea prin cezariana riscul de transmitere se micsoreaza. Daca starea generala a femeii insarcinate este buna (cu exceptia infectiei cu virusul hepatic C), acestea pot naste si natural, fara a creste riscul de transmitere a virusului la fat peste 5%.

Este recomandat ca toti copiii nascuti din mame infectate cu virusul hepatic C sa fie testati pentru acest virus. Aceasta testare implica analiza sangelui pentru a evidentia prezenta virusului hepatic C in sine, si nu a anticorpilor (cum se practica in testarea adultilor). Anticorpii pot fi transmisi de la mama infectata la copil in timpul sarcinii, deci nu se poate stabili daca acestia au fost creati de sistemul imunitar al mamei sau de cel al copilului. Prin urmare, prezenta anticorpilor in sangele copilului nu implica neaparat infectia cu virusul hepatic C.

Alaptarea
Nu exista studii care sa arate ca virusul se poate transmite la fat prin laptele matern. Totusi, se recomanda precautie atunci cand se vorbeste despre alaptare in cazul mamelor infectate cu virusul hepatic C si aceasta decizie trebuie luata doar impreuna cu un medic specialis. Siguranta alaptatului la mamele bolnave de hepatita este inca supusa investigarii.

Influenta sarcinii asupra hepatitei C
In timpul sarcinii, femeia infectata cu virusul hepatic C va trebui sa-si faca cu regularitate analizele la ficat. Unele femei pot dezolta simptome precum: calculi biliari si valori ridicate ale enzimelor. Aceste simptome pot fi (dar nu neaparat) efecte ale infectiei cu VHC. Este important sa discutati cu specialistul toate simptomele pe care le manifestati.

Terapia cu interferon impotriva hepatitei C este, de obicei, oprit in timpul sarcinii, intrucat nu sunt cunoscute efectele pe care acest medicament le are asupra fatului.

De asemenea, femeile nu ar trebui sa ramana insarcinata pe parcursul terapiei combinate Interferon – Ribavirina. Producatorii medicamentelor recomanda adoptarea contraceptiei pe perioada tratamentului si timp de 6 luni dupa incheierea acestuia, intrucat exista riscuri privind sanatatea fetusului.

Mamele care fac tratamentul combinat Interferon-Ribavirina nu trebuie sa alapteze, intrucat acesta ar putea avea efecte adverse asupra nou-nascutului.

Publicat la data: 28/10/2009 | Articole Hepatita