Hep

Hepatita B si alaptarea


Conform ultimelor studii in domeniu, alaptarea nu pare sa contribuie la transmiterea virusului hepatic B de la mama la copil daca in prealabil s-a efectuat o imunoprofilaxie corecta.

In prezent se recomanda imunoprofilaxia combinata formata din vaccinul hepatic impotriva Hepatitei B(anticorpii VHB) si a imunoglobulinei Hepatitei B pentru stoparea transmiterii VHB in timpul sarcinii sau la nastere de la mamele purtatoare de VHB la nou-nascuti. Aceste recomandari au tintit populatia purtatoare de virus hepatic B, care in majoritate prezinta o viremie nedetectabila.

Folosind date publicate sau nepublicate incepand cu 1 Ianuare 1990 si pana in 31 August 2010, cercetatorii au construit o baza de date cu privire la rolul alaptarii nou-nascutilor in primele 6 - 12 luni de la nastere in cazul mamelor cu VHB.

Toate studiile au primit evaluari echidistante si au indeplinit criterii predefinite de selectie cu obiective de studiu incluzand infectii intrauterine cu VHB, transmiterea de la mama la copil, contagiozitatea sangelui si a laptelui matern, metode de imunoprofilaxie pentru sugari si evenimente adverse.

Aceasta meta/mega-analiza a inclus 10 studii, toate fiind studii clinice controlate, inscriind un total de 751 de copii care au fost alaptati si 873 de copii care nu au fost alaptati. Au fost masurate probabilitatile de transmitere a virusului in ambele grupuri de studiu.

Pentru grupul copiilor alaptati in comparatie cu cei care nu au fost alaptati probabilitatea calculata de transmitere de la mama la fat a VHB (reflectata de prezenta in sange a antigenului de suprafata a virusului hepatic B - AgHBs) a fost de 0,86%. In cazul copiilor alaptati, probabilitatea calculata a fost de 0,98. Varsta copiilor a fost cuprinsa intre 6 si 12 luni. Nu au existat evenimente adverse sau complicatii asociate cu alaptarea.

Limitarile acestui studiu includ faptul ca documentarea s-a facut doar cu ajutorul studiilor publicate in limba engleza sau chineza, care ar putea duce la o selectie partinitoare.
Pentru a putea evalua mai atent rolul alaptarii in transmiterea de la mama la fat a virusului hepatic B sunt nevoie de mai multe studii clinice controlate si cu o testare mai detaliata a markerului VHB in laptele matern.

In concluzie, aceasta meta-analiza ofera dovezi puternice ca in cazul mameloanelor care nu prezinta leziune sau sangerari, alaptarea nu a contribuit la transmiterea de la mama la fat dupa o imunoprofilaxie corecta a sugarilor si ar trebui sa fie recomandata ca o sursa valoroasa de nutritie pentru sugari.

Sursa: Medscape

Publicat la data: 21/11/2011 | Articole Hepatita