Hep

Hepatita C: 4 grupuri de alimente ce combat depresia

Exista 4 grupuri de alimente al caror consum s-a dovedit ca poate ajuta persoanele cu hepatita cronica C impotriva depresiei.

Persoanele infectate cu hepatita cronica C sunt mai predispuse la depresie fata de restul populatiei. Pentru a putea scapa de depresie, in mod normal, este nevoie de ajutor de specialitate, insa consumul unor alimente care pot ajuta in privinta asta este un mod relativ simplu pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Dupa cum se stie, alimentele pot fi benefice sau daunatoare pentru sanatatea cuiva. Ca atare, dieta poate fi un instrument puternic pentru ridicarea depresiei. Mai exact, cele patru grupe de alimente descrise mai jos sunt cunoscute ca fiind un remediu bun impotriva depresiei.

Despre depresie si Hepatita C
Ca si cum lupta cu virusul hepatitei C nu ar fi o povara destul de mare, un procent substantial din pacienti se lupta si cu o depresie ce apare, mai devreme sau mai tarziu, in timpul bolii/tratamentului. Astfel de momente sunt normale, mai ales in cazul in care este vorba despre o boala care ar putea sa le schimbe viata. Insa, atunci cand aceasta depresie se transforma intr-o depresie cronica, nu ar trebui ignorata.

Conform Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders (DSM-IV), o depresie majora este atunci cand:

1. dureaza cel putin 2 saptamani consecutive

2. este caracterizata printr-o dispozitie depresiva sau anhedonia (incapacitatea de a resimti placere de la evenimentele in mod normal placute cum ar fi mancatul, exercitii fizice, interactiuni sociale sau sexuale)

3. este acompaniata de cel putin 4 dintre urmatoarele

a. tristete coplesitoare sau goliciune
b. lipsa de interes sau placere in activitatile de zi cu zi
c. schimbarea apetitului sau modificari ale greutatii
d. tulburari ale somnului
e. modificari in activitatea psihomotorie
f.  oboseala sau pierderea energiei
g. sentimente de vinovatie sau inutilitate
h. dificultate de focalizare, de concentrare sau de luare a deciziilor
i. ganduri recurente de moarte sau la suicid.

In conformitate cu criteriile DSM-IV, ratele persoanelor cu tulburare depresiva majora sunt mai mari in randul persoanelor infectate cu Hepatita C, decat in randul populatiei generale. Se estimeaza ca intre 24%-70% dintre persoanele cu hepatita cronica C sunt depresive din punct de vedere clinic. Se estimeaza ca intre 6%-10% din populatia generala e depresiva din punct de vedere clinic.

Alimentatia ajuta
Desi nu exista o dieta capabila sa vindece tulburarile depresive majore, anumite alimente pot imbunatati starea de spirit a unei persoane. Este important sa retineti ca orice dieta nu este un substitut pentru o ingrijire medicala adecvata. Cu toate acestea, aceste patru grupuri de alimente pot ajuta un program pentru a trata depresia clinica.

1. Carbohidratii corecti – cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovaz, grau dur sunt in topul listei in ceea ce priveste carbohidratii corecti. Exista doua motive principale pentru care carbohidratii sunt strans legati de starea de spirit buna. Primul ar fi ca acesti carbohidrati cresc nivelul serotoninei (o substanta chimica din creier responsabila si pentru ridicarea starii de spirit).

Celalalt motiv major este faptul ca cerealele integrale asigura o aprovizionare constanta de “combustibil”/”energie” care contribuie la evitarea variatiilor bruste de glicemie, care la randul ei poate duce la modificari ale dispozitiei. Ca un plus pentru cei cu Hepatita C, prevenirea unui nivel prea ridicat al glicemiei ajuta protejarea ficatului de la acumularea de grasimi in celulele sale.

2. Alimente care contin acizi grasi Omega-3 - la participantii la un studiu din 2002 care au luat doar un gram de ulei de peste - Omega 3 in fiecare zi s-a observat o scadere de 50% a simptomelor de anxietate, tulburari de somn, sentimente inexplicabile  de tristete, ganduri de sinucidere si scaderea apetitului sexual. Alte studii au aratat ca persoanele care nu mananca frecvent peste (sursa bogata de Omega 3) sunt mult mai susceptibile la depresii.  Alte surse de Omega 3 sunt nucile, semintele de in si pesti grasi cum ar fi somon, macrou si sardine. In plus, Omega 3 ajuta la ameliorarea procesului inflamator, care poate agrava Hepatita C.

3. Vitaminele B (6, 9 si 12) - intr-un studiu spaniol la care au participat aproape 9000 de persoane, ratele de depresie au avut o tendinta de a creste la barbatii care aveau un aport de acid folic in scadere (Vitamina B9). Aceeasi tendinta de crestere a avut loc si in cazul femeilor, dar la scaderea aportului de Vitamina B12). Acidul folic se gaseste in drojdie, ficat, legume cu frunze verzi, asparagus, capsuni si cereale integrale. Vitamina B12 poate fi gasita in ficat, carne, galbenus de ou, lapte si pasari de curte.

In plus, Vitamina B6 poate ajuta la depresie pentru ca este un ingredient necesar in producerea serotoninei si dopaminei, substante care imbunatatesc starea de spirit a unei persoane. Alimentele care sunt bogate in Vitamina B6 sunt ficatul, carnea, orezul brun, peste, unt, germeni de grau, cereale integrale, ardei gras, spanac, soia si banane. In plus, o dieta bogata in Vitamine B ii ajuta pe cei cu boli de ficat prin cresterea nivelului de energie si prin prevenirea anemiei in timpul tratamentului antiviral.

4. Vitamina D - Diferite tipuri de studii au demonstrat ca un nivel scazut de Vitamina D este un punct comun in cazurile de depresie. Deosebit de importanta pentru persoanele care au o expunere limitata la soare, alimentele care au surse concentrate de Vitamina D include somon, sardine, creveti, lapte, oua, si cod. Desi necesita mai multe dovezi, unele cercetari au indicat un deficit de Vitamina D in cazul pacientilor cu hepatita cronica C, fapt care a determinat demararea unui nou studiu pentru a hotari adaugarea Vitaminei D in tratament.

Exista suficiente dovezi pentru a sugera ca depresia poate fi cauzata de o nutritie proasta/deficitara. Cu toate acestea, persoanele care traiesc cu hepatita cronica C sunt vulnerabile la tulburari de depresie din multe alte motive, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor sau efectele psihologice si biologice ale virusului.

Dintr-o perspectiva de vindecare multidimensionala, alimentatia corecta este o componenta solida intr-un plan de tratare a depresiei. Din fericire, modificarea dietei pentru a se baza mai mult pe carbohidratii corecti, Omega 3 sau alimente bogate in vitamina B si vitamina D nu vor ajuta doar la ridicarea starii de spirit, dar ele constituie o dieta recomandata pentru oricine cu hepatita cronica C.

Sursa: Hepatitis Central

Publicat la data: 30/10/2011 | Articole Hepatita