Hep

Predictori ai raspunsului virusologic sustinut la tratamentului impotriva hepatitei B si C


Anticiparea evolutiei bolnavilor de hepatita B si C sub tratament este foarte importanta atat pentru medici, cat si pentru pacientii supusi unui tratament lung si cu efecte adverse considerabile. De aceea specialistii au facut eforturi pentru a identifica predictorii evolutiei bolnavilor la terapie.

In hepatita B, o serie de parametri evaluati inaintea tratamentului au fost identificati ca facand parte din categoria predictorilor unui raspuns virusologic sustinut la terapiile bazate pe interferon alfa. La pacientii tratati cu interferon alfa si interferon pegylat alfa, viremia scazuta, genotipul A al virusului B si valoarea ALT (TGP) crescuta sunt asociate in mod semnificativ cu raspunsul pozitiv la tratament.
 
In timpul tratamentului, cel mai bun predictor este evolutia viremiei. Supresia virala incipienta este de regula asociata cu raspuns virusologic favorabil si cu risc diminuat de mutatii rezistente ulterioare.

Pentru pacientii infectati cu virus hepatic C, care actualmente urmeaza tratament cu interferon alfa si ribavirina, genotipurile 2 si 3 ale virusului hepatic C, incarcare virala sub 400,000-800,000 UI/ml, originea caucaziana sau asiatica a celor infectati, varste tinere, valori GGT scazute, absenta fibrozei/cirozei avansate au fost identificati ca predictori independenti ale unui raspuns virusologic sustinut.

Dupa inceperea tratamentului, o scadere initiala a incarcarii virale pana la limita detectarii in primele 4 saptamani de tratament este cel mai bun predictor al unui raspuns virusologic sutinut, indiferent de genotipul VHC.

Publicat la data: 03/09/2008 | Articole Hepatita