Hep

Prevalenta virusului hepatic B la nou nascuti

Context
Studiul identifica raspandirea infectiei cu VHB in randul copiilor nascuti din mame cu Ag HBs pozitiv, chiar daca s-au respectat protocoalele de profilaxie: vaccinarea impotriva Hepatitei B si utilizarea imunoglobulinei. Infectia oculta cu virusul hepatic B este o caracterizata prin detectarea ADN-ului VHB in sange si/sau ficat, insa antigenul de suprafata al hepatitei B (AgHBs) este negativ.

Obiectiv
Determinarea raspandirii infectiilor cu VHB – OCCULT in grupurile de copii care au fost infectati cu VHB in ciuda aplicarii masurilor de imunoprofilaxie.

Metode
A fost analizat sangele a 75 de copii ai caror mame aveau HbsAg pozitiv si care au fost imunizate cu IGHB si cu vaccin profilaxic Scopul a fost descoperirea incarcarii virale ADN VHB cu ajutorul tehnicii PCR (reactie de polimerizare in lant).

Rezultate
Viremia a fost detectabila in 28% din cazuri (21 pacienti), valoarea acesteia fiind in intervalul cuprins intre 77 si 9240 copii/mL. Toti au fost depistati pozitiv pentru anti HBs, 5 pentru anti HBc. Nu au existat cazuri de pacienti care au fost depistati pozitiv doar pentru HBc. 38% dintre pacienti nu au prezentat nici o mutatie, restul manifestand mutatii de diferite tipuri.

Concluzie
Infectiile oculte VHB sunt frecvente in randul copiilor imunizati ai caror mame au fost depistate cu HbsAg - pozitiv. Identificarea HbsAg - negativ nu este suficienta pentru a putea exclude complet prezenta ADN - VHB.articol

Sursa

Publicat la data: 26/06/2012 | Articole Hepatita