Hep

Riscul de cancer hepatic – influentat de genotipurile si mutatiile virusului


Pana in prezet, au fost identificate 8 genotipuri ale virusului hepatic B si o varietate de mutatii in doua regiuni ale genomului viral: precore si core. Desi era cunoscut faptul ca aceste mutatii determina evolutii diferite ale infectiilor hepatice cu virus B, nu se stia exact algoritmul si frecventa cu care aceastea apar.

Pentru a afla asta, dr. Chien-Jen Chen si colegii de la Academia Sinica din Taiwan au analizat virusul a 2762 de indivizi care au fost infectati cu virusul hepatic B, insa nu sufereau de cancer hepatic pana la momentul initierii proiectului, adica in 1991 si 1992.

In urmatorii 10-15 ani cat au fost urmariti pacientii, 153 dezvoltasera cancer hepatic. Genotipul C al virusului hepatic B si o mutatie in regiunea core (A1762T/G1764A) au fost asociate cu cel mai inalt risc de cancer hepatic, iar o mutatie in regiunea precore (G1896A) a fost asociata cu cel mai scazut risc de dezvoltare a cancerului hepatic.

Aceste informatii sunt extraordinar de utlile pentru ca ajuta la identificarea indivizilor care sunt predispusi la dezvoltarea acestei afectiuni, permitand astfel interventia medicala timpurie.

Publicat la data: 17/08/2008 | Articole Hepatita