Hep

Campanii de Informare - Hepatita

Afla de C!

“Afla de C!” este prima Campanie de Informare, Educare si Preventie a imbolnavirii cu virusul hepatic C. Locul 1 in Europa la numar de cazuri de Hepatita C, pe care Romania il ocupa, justifica demararea acestei campanii. Aceasta a fost initiata de Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH).

Campania se desfasoara la nivel national si are scopul de a prezenta publicului roman profilaxia, modul de transmitere a virusului hepatic C, manierele de diagnosticare, factorii de risc etc. Strategia pe care initiatorii au adoptat-o pentru a atinge o dimensiune cat mai mare a publicurilor a fost una globala. Au utilizat toate mijloacele de comunicare – de la televiziune pana la afisajul stradal, de la infiintarea unei linii telefonice gratuite pusa la dispozitia celor care necesitau informatii despre aceasta afectiune hepatica, pana la redactarea si tiparirea unor materiale informative care au fost distribuite in cabinete medicale si alte spatii tinta.

10% din cei 12 milione de persoane infectate cu virusul hepatic C sunt din Romania. Mai mult decat atat, rata mortalitatii cauzate de afectiuni hepatice in tara noastra este de 44,5 decese la suta de mii de locuitori, media in Europa fiind de 15 decese la suta de mii de locuitori.

In aceste conditii, necesitatea unei astfel de campanii este evidenta. Intr-o tara in care nu sunt cunoscute riscurile infectarii cu hepatita C, in care modalitatile de profilaxie sunt fie necunoscute, fie ignorate, in care tot mai multi romani se confrunta cu afectiunea hepatica si cu informatiile limitate privitoare la tratamentele disponibile, o campanie care sa traga semnalul de alarma era vitala.