Hep

Hepatita A - Informatii Generale

Ce este Hepatita A?

Hepatita A este o infectie a ficatului cauzata de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor si a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determina o infectie cronica asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit si este cunoscut ca fiind cea mai frecventa cauza de inflamatie hepatica.

Perioada de incubatie

Virusul hepatic A are o perioada de incubatie ce variaza intre 15 si 45 de zile (in medie – 25 de zile). Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si, mai rar, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa 1-2 saptamani de la debutul bolii hepatice, se poate instala si icterul.

In cele doua saptamani ce preced aparitia icterului, gradul de contagiune este cel mai ridicat, intrucat concentratia de virusi este maxima (aceasta scade dupa instalarea icterului). Copiii pot raspandi virusul hepatic A perioade mai lungi de timp decat adultii, cei mici fiind contagiosi pana la 10 saptamani dupa debutul clinic al hepatitei A.

Simptome

Prezenta simptomelor in infectia cu virus hepatic A depinde de varsta pacientilor. In cazul copiilor sub 6 ani, 70% dintre infectii sunt asimptomatice; in mod normal, incterul nu asociaza boala. Acest procent nu se mentine in cazul copiilor de peste 6 ani, in cazul carora infectia de obicei este asociata cu simptome, icterul instalandu-se la peste 70% din pacienti.

In cele mai multe cazuri, simptomele dureaza mai putin de 2 luni, dar exista un procent de 10%-15% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic A care a experimentat o boala prelungita si recidivanta, dar care nu a depasit totusi 6 luni.

Virusul devine inactiv la temperaturi mai mari de 85ºC, insa in conditii normale de mediu, virusul hepatic A poate supravietui in afara corpului uman si cateva luni.

Daca cineva a fost infectat cu virusul hepatic A in trecut, nu se mai poate infecta inca o data si nici nu il poate transmite altora. O data ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu acelasi virus hepatic.

Transmitere Hepatita A

Virusul hepatic A poate fi gasit in materiile fecale ale unei persoane infectate cu acest virus. Este trasmis prin contactul cu aceste materii fecale infectate si din acestea poate trece cu usurinta in mancare si apa, si prin ingerare, in organismul uman.

Cele mai frecvente cai de transmitere a hepatitei A sunt:

 • ingerarea alimentelor si a apei ce au intrat in contact cu materii fecale infectate;
 • omiterea procesului de spalare a mainilor dupa utilizarea toaletei;
 • utilizarea instrumentelor de mancat/baut folosite in prealabil de o persoana infectata;
 • sexul neprotejat (de orice forma – inclusiv oral si anal)

Exista cateva grupuri care sunt prezinta un risc ridicat de a contacta hepatita A:

 • copii care traiesc in comunitati precum crese, gradinite etc.;
 • adulti care traiesc in conditii aglomerate si nesanitare;
 • vizitatori ai tarilor cu prevalenta ridicata de hepatita A;
 • persoanele active sexual;

si, de asemenea, exista situatii care favorizeaza trasmiterea virusului hepatic A:

 • dezastrele naturale precum inundatii, cutremure etc. cand apa potabila poate fi cu usurinta contaminata cu virusul hepatic A.

Tratament

Nu exista tratament specific pentru hepatita A. Totusi, “tratamentul” recomandat cel mai frecvent este odihna in pat. Este de asemenea dezirabil sa se bea multe lichide, in special daca apar diaree si varsaturi. O alta masura ce trebuie luata este evitarea alcoolului.

Desi nu exista tratament medial dupa debutul hepatitei A, exista posibilitatea de a diminua unele simptome (precum durerea si greata) prin utilizarea unor medicamente prescrise de un medic.

Prevenirea infectiei cu virusul hepatic A

Cea mai buna metoda de aparare impotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvolta imunitate impotriva acestui virus hepatic, prin urmare, chiar daca vor fi intra in contact cu acesta, nu vor fi infectati.

O alta metoda de a preveni infectarea cu virusul hepatic A este injectarea cu imuno-globulina (denumita si gamma-globulina). Protectia oferita de aceasta injectie nu este permanenta, ci este valabila doar pentru os curta perioada de timp. Imuno-globulina este un preparat care contine un nivel ridicat de anticorpi ai virusului hepatic A si se administreaza de regula persoanelor expuse la virus. Pentru efect maxim, ar trebui administrata in termen de maxim doua saptamani de la expunere, dar este eficient si daca este administrat intre 2 si 6 saptamani de la posibila expunere la virusul hepatic A.

A treia metoda de prevenirea imbolnavirii datorate hepatitei A este mai putin eficienta decat primele doua si se refera la o igiena personala riguroasa si un stil de viata sanatos. Cateva masuri in aceasta directie trebuie adoptate:

 • spalarea mainilor cu apa si sapun dupa fiecare utilizare a baii, inainte si dupa prepararea si mancarea alimentelor sau dupa schimbarea scutecelor;
 • evitarea mancarurilor insuficient gatite (fierte, coapte, prajite)
 • protejarea in timpul contactelor sexuale (de orice tip)