Hep

Hepatita Alcoolica - Informatii Generale

Ce este hepatita alcoolica?

Hepatita alcoolica este o frecvent intalnita forma de hepatita determinata de consumul excesiv de alcool si poate lua atat o forma acuta (afectiunea apare brusc si se manifesta sever, simptomele evoluand cu repeziciune), cat si o forma cronica (in care afectiunea persista pentru o luna perioada de timp).

Fiind cauzata de consumul excesiv de alcool, probabilitatea de a dezvolta o asemenea forma de hepatita creste o data cu durata abuzului de alcool, insa mai depinde si de o serie de factori genetici. In mod normal, hepatita alcoolica apare in decurs de decenii de la instalarea abuzului de alcool, insa exista cazuri extreme, cand aceasta poate apare si in primul an de alcoolism.

Hepatita alcoolica – simptome

Simptomele manifestate in hepatita alcoolica sunt mai numeroase decat cele provocate de alte forme de hepatita. Persoanele care sufera de aceasta afectiuni vor manifesta probabil hepatomegalie, febra, icter, inapetenta, ascita (lichid in cavitatea abdominala), sangerare cutaneo-mucoasa, leucocitoza, icter, edeme, anemie etc. In unele cazuri mai agresive, hepatita alcoolica se poate manifesta si prin varsaturi cu sange, lesinuri, tahicardie.

Consumul excesiv de alcool cauzeaza si malnutritie, ceea ce accentueaza afectiunea hepatica (unii cercetatori considera ca asocierea dintre alcool si malnutritie cauzeaza de fapt hepatita alcoolica). Mecanismul prin care consumul de alcool cauzeaza malnutritia este simplu: caloriile pe care o persoana le ingereaza din alcool cauzeaza anorexie. Alcoolul poate de asemenea sa cauzeze malabsorbtie (absorbtia defectuoasa a nutrientilor din tractul intestinal).

Mortalitatea persoanelor ce sufera de hepatita alcoolica este insignifianta pe termen scurt. Acest lucru se schimba atunci cand oamenii sufera de aceasta afectiune o perioada mai lunga de timp. La pacientii cu afectare severa a ficatului, mortalitatea depaseste 50%. Daca se intrerupe consumul de alcool, pacientii se pot recupera foarte bine, functionarea ficatului imbunataţindu-se vizibil in cateva luni/ani de la intreruperea abuzului.

Hepatita alcoolica – transmitere

Spre deosebire de alte forme de hepatite, hepatita alcoolica nu este virala, prin urmare, nu este contagioasa. Nu poate fi transmisa de la o persoana la alta nici prin sange, nici prin alte mijloace.

Totusi, exista cativa factori de risc care are trebui stiuti:

  • principalul facotr de risc este abuzul de alcool, care creste considerabil sansele de dezvoltare a unei afectiuni hepatice;
  • este dovedit faptul ca femeile manifesta mai frecvent hepatita alcoolica, desi ingereaza cantitati mai mici de alcool decat barbatii, si pe perioade mai scurte de timp;
  • un alt factor de risc este rasa. Hepatita alcoolica este mai frecventa la populatia non-alba decat la cea alba (prevalenta hepatitei alcoolice la barbatii non-albi este de 1.7 ori mai mare decat la cei albi).

Prezenta altor afectiuni – precum diabetul sau alte forme de hepatita poate facilita instalarea hepatitei alcoolice.

Hepatita alcoolica – tratament

Principalul medicament impotriva hepatitei alcoolice este abstinenta completa de la alcool. Acesta este singurul mod de a anula raul cauzat de boala, sau cel putin, de a incetini sau chiar stopa evolutia afectiunii. Daca abstinenta de la alcool nu este indeplinita, in cele din urma hepatita alcoolica va evolua catre ciroza hepatica.

Nu exista medicatie pentru a trata hepatita alcoolica, insa exista posibilitatea, in cazul hepatitelor severe, de a reduce inflamatia ficatului sau de a incetini progresul afectiunii.

Un alt pas important in tratarea hepatitei alcoolice este o dieta corespunzatoare. Se stie ca acest tip de hepatita cauzeaza malnutritie, prin urmare, persoanele care vor sa se recupereze dupa o asemenea boala au nevoie de o dieta bogata in calorii si nutritiva pentru a oferi posibilitatea celulelor ficatului sa se regenereze. Grasimile in special trebuie excluse din dieta, pentu ca alcoolul poate determina depunerea acestora in ficat.

In concluzie, trebuie spus ca un stil de viata sanatos ar putea imbunatati vizibil sanatatea ficatului afectat de hepatita alcoolica. Fireste, stilul de viata sanatos exclude fumatul, intrucat este dovedit ca acesta agraveaza afectiunile ficatului la pacientii suferinzi de hepatita. O greutate sanatoasa este dezirabila, intrucat grasimile afecteaza si mai mult ficatul.

Ultima forma de tratament esti si cea mai contraversata: transplantul hepatic. Este controversata pentru ca in contextul existentei unei multitudini de pacienti care necesita un astfel de transplant din cauze diferite de hepatita alcoolica si un numar foarte mid de donatori, moralitatea alegerii unui pacient afectat de hepatita alcoolica este chestionata.

Hepatita alcoolica – prevenire

Singura metoda de prevenire a hepatitei alcoolice este evitarea consumul excesiv de alcool. Daca ati fost diagnosticat cu acest tip de hepatita, e momentul sa incetati consumul de alcool imediat si definitiv.