Hep

Hepatita E - Informatii Generale

Ce este hepatita E?

Hepatita E este o infectie acuta a ficatului, cauzata de un virus de tip RNA, ce determina simptome similare celor manifestate in infectii cu virusul hepatic A si se raspandeste prin apa si alimente contaminate. Ca si virusul hepatic A, virusul hepatic E nu cauzeaza infectii cronice ale ficatului, insa, in situatii foarte rare, poate conduce la afectiuni hepatice mai grave.

Hepatita E – perioada de incubatie

Virusul hepatic E are o perioada de incubatie ce variaza intre 15-60 de zile (in medie – 40 de zile). Momentul in care acest virus este cel mai contagios nu a fost determinat, insa se stie ca virusul hepatic E apare in materiile fecale cu o saptamana inaintea aparitiei afectiunii clinice si persista 7-14 zile dupa aceasta. In aceasta perioada, materiile fecale sunt deosebit de contagioase.

Desi hepatita E nu cronicizeaza niciodata, exista situatii foarte rare cand aceasta afectiune poate cauza insuficienta hepatica pentru ca distruge prea multe celule ale ficatului. Aceasta conditie afecteaza un mic procent din cei infectati (1-2%), insa poate cauza moartea.

Hepatita E – simptome

Simptomele cauzate de hepatita E sunt similare celor cauzate de infectii cu alti virusi hepatici. Unii pacienti experimenteaza simptome pseudo-gripale, oboseala, durere abdominala, greata, inapetenta, varsaturi, icter si urina inchisa la culoare.

Aparitia febrei este neobisnuita acestui tip de hepatite, iar copiii sub 14 ani si adultii peste 50 de ani experimenteaza rareori vreunul din simptomele mentionate anterior.

Hepatita E – transmitere

Ca si hepatita A, hepatitia E se transmite prin contactul cu materii fecale contaminate (virusul hepatic E fiind gasit de obicei in materiile fecale umane sau animale). Utilizand mainile murdare ca mijloc de transport, virusul hepatic E ajunge cu usurinta in apa si alimente, si de acolo, prin ingerare, in organismul uman. Transmiterea de la o persoana la alta este mai putin frecventa decat in cazul virusului hepatic A.

Cele mai frecvente metode de transmitere a virusului hepatic E sunt urmatoarele:

  • ingerarea alimentelor sau a apei ce a intrat in contact cu materii fecale infectate;
  • necuratirea adecvata a mainilor dupa utilizarea toaletei;
  • utilizarea instrumentelor de mancat/baut folosite in prealabil de catre o persoana infectata.

Hepatita E – tratament

Cel mai comun tratament impotriva hepatitei E este odihna in pat. Este de asemenea recomandata ingerarea unei cantitati mari de lichide, in special daca se manifesta diaree si varsaturi. Fireste, o alta masura ce trabuie luata, este evitarea alcoolului.

Desi nu exista tratamente impotriva hepatitei E o data ce aceasta s-a instalat, exista posibilitatea de a diminua simptomele acesteia (precum durere sau greata) prin utilizarea unor anumite medicamente prescrise de medic.

Hepatita E – prevenire

Nu este vaccin disponibil impotriva virusul hepatic E. prin urmare,cel mai sigur mod de a preveni infectarea cu acest virus hepatic este legata de o igiena personala riguroasa si un stil de viata sanatos. Printre masurile care trebuie adoptate se numara:

  • spalarea cu sapun si apa a mainilor dupa fiecare utilizare a baii, inainte si dupa prepararea sau mancarea alimentelor, si dupa schimbarea scutecelor;
  • evitarea mancarurilor insuficient gatite (fierte, coapte, prajite doar partial);
  • evitarea ingerarii apei de puritate indoielnica.