Hep

Siguranta fatului in timpul tratamentului cu interferon alfa

Interferon alfa (IFN) este un tratament eficient pentru o varietate de conditii, inclusiv trombocitemie (ET) (essential thrombocythemia), hepatita B si C etc. Deoarece aceste conditii apar inclusiv la femeile care pot deveni gravide, informatii cu privire la siguranta acestui medicament in timpul sarcinii sunt esentiale. Aceasta recenzie incearca sa rezume toate datele publicate privind evolutia sarcinilor expuse la interferon alfa, incercand sa diferentieze intre efectele bolii si efectele tratamentului.

Metode
Rapoartele cu privire la utilizarea interferonului alfa in timpul sarcinii umane si rapoarte privind trombocitemia, fara a folosi nici un medicament in timpul sarcinii au fost identificate printr-o cautare sistematica a literaturii medicale. Aceasta recenzie a reusit sa identifice cateva cazuri de expunere la interferon alfa in timpul sarcinii. Astfel, dintr-un total de 63 de cazuri, 40 dintre ele au fost diagnosticate cu trombocitemie (ET). Totodata au fost colectate 71 de cazuri in care pacientii au fost diagnosticati cu trombocitemie in timpul sarcinii, dar care nu au primit nici un medicament pe durata ei.

Rezultate
In cazul celor 63 de expuneri la interferon alfa in timpul sarcinii, varsta medie a mamei a fost de 30 ± 6 ani, iar greutatea medie a copiilor la nastere a fost de 3096 ± 463 g. Durata medie a sarcinii a fost de 37 ± 3 saptamani. Au fost 55 de sarcini simple si 4 sarcini cu gemeni. Nu a fost raportat nici un caz de malformatii congenitale majore sau de copii nascuti morti. A fost un singur caz de avort spontan si 13 nasteri premature (reprezentand 20% din totalul cazurilor expuse).

In cazul celor 71 cazuri de trombocitemie netratate in timpul sarcinii, 46 (65%) au avut pierderi de sarcina (pana in maxim saptamana 20 a nasterii). Totodata au existat 3 cazuri (4%) de nastere a unui fat mort si 4 cazuri (5,6%) de nasteri premature. Doar 18 femei (25%) au nascut copii sanatosi la termen.

Concluzie
Rezultatele acestei analize sugereaza ca interferonul alfa (IFN-a) nu creste semnificativ riscul de malformatii majore, avort spontan sau nasteri premature. De asemenea, este posibil ca interferonul alfa sa aiba un efect impotriva pierderii sarcinii, in cazurile de trombocitemie (ET).

Sursa: NCBI

Vaccin impotriva hepatitei C in faza de studiu clinic

Inovio Pharmaceuticals Inc. - lider in dezvoltarea vaccinurilor sintetice impotriva cancerului si a bolilor infectioase a anuntat ca va colabora cu afiliata sa VGX International Inc.la co-dezvoltarea vaccinurilor terapeutice Inovio’s SynCon impotriva hepatitelor B si C.

Primul produs care va fi testat clinic este un vaccin multi-antigen sintetic impotriva virusului hepatitei C si care va acoperi genotipurile 1a si 1b si va tinti asupra antigenilor NS3/4A, care include si proteinele nestructurale HCV 3 (NS3) si 4A (NS4A), precum si proteinele NS4B si NS5A.

Testele toxicologice vor fi efectuate in prima jumatate a anului 2012, cu intentia de a initia faza I a studiului clinic la sfarsitul anului 2012. Populatia tinta va fi constituita din persoanele infectate cu VHC.

In prezent, Inovio este implicat in faza a doua a unui studiu clinic ce testeaza efectele unui vaccin ADN (ChronVac-C) administrat inainte de tratamentul standard cu interferon si ribavirina. In faza 1 a studiului, 5 din 6 participanti (83%) infectati cu genotipul 1A al virusului, care au primit vaccinul impreuna cu tratamentul standard au eradicat virusul hepatic C. Tratamentul standard aplicat pacientilor cu genotip 1 au dus la o eradicare a virusului in 40-50% din cazuri. Rezultate ale fazei II a studiului vor fi facute publice in 2012.

In temeiul aceluiasi acord, Inovio si VGX International vor dezvolta vaccinul terapeutic impotriva virusului hepatic B.

Despre infectiile hepatice cu virusii B si C
Infectiile cu VHB si VHC reprezinta o problema globala majora de sanatate publica si constituie principalele cauze ale bolilor hepatice cronice. De trei pana la cinci ori mai multe persoane traiesc cu infectii cronice sau cu virusi hepatici decat cu HIV. In intreaga lume exista aproximativ 300 milioane de persoane infectate cu VHB si 170 de milioane de persoane infectate cu VHC.

Sursa: Marketwatch

Heplisav - un nou vaccin impotriva hepatitei B, mai aproape de aprobare

Faza a treia a studiului (HBV-16) a incercat sa determine daca imunogenetica a doua doze de Heplisav era inferioara/superioara unui tratament alcatuit din trei doze de Engerix-B comparand datele privind seroprotectia la opt saptamani de la primirea ultimei doze.

Rezultatele raportate de catre ICAAC demonstreaza capacitatea Heplisav de a genera un raspuns mai rapid, mai puternic si de o mai lunga durata decat Engerix-B, astfel:

• HEPLISAV a indus un raspuns imun superior celui indus de Engerix, pe tot parcursul studiului. Seroprotectia si concentratia geometrica medie (CGM) in grupul Heplisav au fost semnificativ mai mari decat cele din grupul Engerix-B, la fiecare control, incepand cu saptamana 4 pana in saptamana 52.
• Heplisav a asigurat o seroprotectie mai devreme decat Engerix-B. La ultimul control, care s-a efectuat in saptamana 12 pentru Heplisav si saptamana 32 pentru Engerix-B, seroprotectia in grupul Heplisav era de 90% comparativ cu 71% in grupul Engerix-B. De fapt, in saptamana 8, seroprotectia in grupul Heplisav era mai mare (77%) fata de maximul la care a ajuns grupul Engerix-B pana la sfarsitul tratamentului. si in cazul CGM rezultatele au aratat un raspuns mai prompt in cazul grupului Heplisav - 93 mIU/mL (in saptamana 12), comparativ cu 61 mIU/mL (in saptamana 32).
• Heplisav a furnizat rate mai mari de seroprotectie fata de Engerix-B. Rata maxima de seroprotectie in cazul Heplisav a fost de 95% in saptamana 24, fata de 73% in saptamana 28 in cazul Engerix-B. Rata maxima a concentratiei geometrice medii pentru Heplisav a fost de 233 mIU/mL in saptamana 24, iar in cazul Engerix-B de 89 mIU/mL in saptamana 28.
• Heplisav a oferit anticorpi pentru o durata mai lunga de timp fata de Engerix-B. Siguranta Heplisav a fost similara cu cea a Engerix-B. Ratele de reactii post-imunizare locale si sistemice, efectele adverse si efectele adverse autoimune au fost similare in ambele grupuri.

“Datele indica in mod clar faptul ca Heplisav produce un raspuns imunitar mai rapid, mai mare si mai durabil decat cel produs de Engerix-B si cu efecte adverse similare.” (Tyler Martin, M.D.)

Engerix-B este marca inregistrata a GlaxoSmithKline

Despre Heplisav
Heplisav este un vaccin experimental impotriva Hepatitei B. In studiile efectuate cu acest medicament s-a demonstrat o protectie mai rapida si mai eficienta cu doze mai mici fata de celelalte medicamente aflate in folosinta.

Despre Dynavax
Dynavax Technologies Corporation este o companie biofarmaceutica care descopera si dezvolta produse noi pentru prevenirea si tratarea bolilor infectioase si inflamatorii.

Sursa: Therapeuticsdaily

Incivo – un nou tratament impotriva hepatitei C,
aprobat in Europa 

Incivo (telaprevir) a fost aprobat si in Europa ca parte integranta a tratamentului impotriva hepatitei C. Impreuna cu peginterferon alfa si ribavirina, telaprevirul aduce imbunatatiri semnificative in ratele de vindecare a bolnavilor de hepatita cronica C.

“Suntem incantati de aprobarea de catre Comisia Europeana a telaprevirului si ca, intr-un final, putem oferi pacientilor infectati cu hepatita C o optiune de tratament semnificativ imbunatatita” Ramon Polo, Teamleaderul echipei de Dezvoltare a Telaprevirului.

Incivo, cunoscut ca Incivek in SUA si aprobat peste ocean inca din luna mai, va concura direct cu un alt medicament revolutionar pentru tratamentul impotriva Hepatitei C, Victrelis – produse de Merck. Victrelis (sau boceprevir)a fost aprobat in Europa in luna iulie si, de asemenea, se anticipeaza ca va ajunge una dintre cele mai importante arme impotriva Hepatitei C.

Ambele tratamente sunt antivirale cu actiune directa, insa Incivo poate avea un avantaj fata de Victrelis prin prisma faptului ca a avut o rata de vindecare mai mare si un regim de dozare mai simplu si rapid.

“Hepatita C poate fi o boala devastatoare, cu toate acestea, pacientii pot evita probleme hepatice care pun viata in pericol cum ar fi leziuni hepatice, ciroza, insuficienta hepatica sau cancer hepatic. Producerea de tratamente antivirale cu actiune directa este cea mai importanta descoperire in ceea ce priveste Hepatita C din ultimii 10 ani. Acestea vor oferi mai multor pacienti speranta pentru un leac.”  Charles Gore, Asociatia Mondiala a Hepatitei.

Hepatita C este o boala care afecteaza ficatul si care este transmisa prin corp cu ajutorul sangelui. Se estimeaza ca 170 milioane de oameni sunt deja infectati in intreaga lume si ca alte 3-4 milioane de persoane sunt infectate in fiecare an. Infectarea cu virusul hepatic C (VHC) poate duce la cancer hepatic si alte boli hepatice grave, chiar letale.

Sursa: Inpharm

Hepatita C, tratata in jumatate din timp

Un studiu publicat in New England Journal of Medicine arata ca 2/3 din pacientii infectati cu Hepatita C se pot vindeca in jumatate din durata tratamentului conventional.

Telaprevir, un nou medicament impotriva hepatitei C aprobat in mai anul curent, inhiba replicarea virusului. Acest medicament antiviral, impreuna cu un altul similar – Boceprevir- au dublat numarul pacientilor cu raspuns sustenabil la tratament. Dintre pacientii tratati cu teleprevir, interferon pegylat si ribavirina, 72% au fost vindecati de Hepatita C.

Acest studiu arata ca 2/3 din pacienti pot fi vindecati de doua ori mai repede. Pentru pacientii a caror viremie este nedetectabila in primele 4-12 saptamani de tratament, perioada de administrare a medicatiei poate fi redusa de la 48 de saptamani la 24. Rezultatele acestui studiu au evidentiat doua beneficii majore:

  1. Durata tratamentului poate fi scurtata
  2. Terapia bazata pe raspunsul la medicatie este o strategie de succes.

Cercetarea mai sus mentionata a fost efectuata in Cambridge pe 540 de pacienti. Acestia au luat timp de 12 saptamani cate 750 mg de telaprevir de 3 ori pe zi, in combinative cu terapia cu interferon pegylat si ribavirina. Pacientii eligibili pentru scurtarea tratamentului, respective cei la care virusul a fost nedetectabil in prima luna de tratament, au fost impartiti aleatoriu in doua grupuri.

O parte au primit tratamentul timp de 24 de saptamani, cealalta parte timp de 48 de saptamani. Rata ridicata de vindecare din ambele grupuri a demonstrat ca nu exista nici un beneficiu in prelungirea duratei de tratament pentru pacientii care manifesta un raspuns imediat.

Beneficiile scurtarii tratamentului sunt numeroase:

  1. Costuri mai scazute
  2. Mai putine efecte adverse
  3. Mai putina perturbare a vietii de zi cu zi a pacientilor (avand in vedere ca terapia necesita monitorizare atenta si vizite regulate la cabinetul medical)  

Sursa: MedicalNewsToday

Teste pentru un nou vaccin impotriva hepatitei

B - Heplisav

Heplisav este un nou vaccin impotriva hepatitei B, ce se afla in prezent in faza de teste. Desi la inceput era considerat foarte promitator de compania producatoare Dynavax, in ultima faza de testare s-a constatat ca predictiile foarte optimiste nu s-au adeverit.

Initial, Dynavax a declarat ca vaccinul Heplisav a avut efecte mai bune decat vaccinul produs de GlaxoSmithKline - Engerix-B. Insa, noul medicament nu a putut atinge obiectivele care au fost fixate pentru a masura stabilitatea vaccinului pe termen lung.

Compania Dynavax a declarat ca la 8 saptamani de la fabricare, unul din loturile de productie a vaccinului Heplisav a avut o concentratie mai mare de anticorpi decat celelalte alte 2 loturi. Mai tarziu, in timpul studiului, toate cele 3 loturi de vaccin au ajuns la aceeasi concentratie de anticorpi.

In procesul de testare, unui numar de 2449 de adulti sanatosi li s-a administrat Heplisav sau Engerix-B. Pacientii carora li s-a administrat Heplisav, au primit o doza la inceputul studiului si o alta doza la o luna distanta. In schimb, Engerix-B s-a administrat schemei deja consacrate: prima doza, a doua doza dupa o luna de la prima, a treia doza la 6 luni de la prima.

La 8 saptamani de la ultima doza primita, 90% dintre cei carora li se administrase Heplisav aveau anticorpi, fata de doar 70% dintre cei tratati cu vaccinul Engerix-B.

Sursa: BusinessWeek

Noutati Hepatita

8 noi medicamente impotriva hepatitei C

In prezent, interferonul pegylat si ribavirina contituie tratamentul standard impotriva hepatitei C. Pentru ca rata de succes a acestora este de aproximativ 50%, companiile farmaceutice incearca necontenit sa gaseasca alternative mai eficiente.

In februarie 2009, lista celor mai promitatoare medicamente in dezvoltare continea:

Albuferon – o forma de interferon alfa-2b combinat cu proteina sanguina umana – albumina. Albuferonul este in faza a III-a a testelor clinice care evalueaza siguranta, tolerannta si eficacitatea in comparatie cu interferonul Pegasys. O serie de complicatii pulmonare au determinat cercetatorii sa scada dozele administrate de albuferon.

R7128 – in ianuarie se afla in faza a II-a de testate, fiind administrat in combinatie cu Pegasys si Ribavirina, in diferite doze. Date preliminare cu privire la rezultatele studiului vor fi facute publice in cursul anului 2009.

ITMN – 191 – in ianuarie 2009 au fost facute publice rezultatele primei faze a cercetarii eficientei acestui inhibitor proteic combinat cu Pegasys si Ribavirina. Rezultatele au fost incurajatoare, faza a doua a cercetarii urmand sa inceapa in al doilea trimetru al anului 2009. ITMN – 191 mai este cunoscut la R7227.

INFORM-1 – R7128 si ITMN-191 combinate cu ribavirina sunt testate ca prima combinatie terapeutica fara interferon. Asteptate in cursul anului 2009, rezultatele ar trebui sa furnizeze o imagine mai clara a eficientii acestor inhibitori de proteaza si polimeraza. De asemenea, ar trebui sa stabileasca existenta efectelor sinegice pe care aceste componente antivirale le pot avea.

IDX184 – se afla in stadiul II-III de testare. Se verifica gradul de siguranta si toleranta al administrarii acestui medicament, precum si efectele antivirale asupra pacientilor infectati cu genotipul 1 al virusului hepatic C.

Telaprevir – este un medicament aflat intr-o a III-a faza de testare, demonstrandu-si calitatile promotatoare inca din a doua faza a testarii ce a fost facuta atat pe pacienti ce nu mai fusesera supusi nici unui tratament impotriva hepatitei, cat si pe pacienti care nu raspunsesera la terapiile actuale. Dozele recomandate sunt inca in teste.

Boceprevir – se afla in stadiul al treilea de testare, fiind administrat atat pacientilor care nu au raspuns la tratamente anterioase, cat si celor ce nu mai fusesera supusi altor tratamente. Functioneaza ca inhibitor de proteaza si este administrat pe cale orala.

Peg-Interferon Lambda – aflat in prima faza a testarilor, este foarte promitator intrucat, pana acum, studiile au aratat ca este mai sigur si mai usor tolerat de catre organism.

Aceste 8 medicamente sunt cele in care cercetatorii isi pun cele mai mari sperante atunci cand au in vedere tratarea infectiei cu virus hepatic C. Fiind inca in stadiu de testare, va mai dura cativa ani pana cand se va decide care dintre ele vor fi aprobate si adoptate de organismele acreditate.

Sursa: Hepatitis-Central

O noua schema de tratament impotriva hepatitei C

Trei companii - Pharmacet, Roche si InterMune - au initiat un nou tratament impotriva hepatitei C in care combina doua tipuri de antivirale, in absenta interferonului.

Tratamentul se afla in faza de testare, pacientii fiind deja supusi primelor doze de medicamente. Este o premiera in terapia impotriva hepaticei C, intrucat se merge pe asocierea a doua medicamente antivirale in absenta interferonului. Studiul initial va evalua siguranta si eficienta pe parcursul a 14 zile, terapia fiind aplicata pacientilor infectati cu genotipul 1 al virusului hepatic C.

Studiul este demn de mentionat intrucat reprezinta un pas important in gasirea unui tratament exclusiv oral pentru hepatita C, evitate fiind injectiile cu interferon. De asemenea, se doreste ca aceasta cercetare sa puna bazele unui tratament mai bine tolerat, mai redus in timp si cu un raspuns viral sustenabil.

Sursa: Datamonitor

Tratamentul timpuriu – secretul combaterii virusului hepatic C

Cercetatorii canadieni au demonstrat ca pacientii care au primit tratament timpuriu impotriva virusului hepatic C, adica in primele luni de la contactarea infectiei, dezvolta rapid un raspuns imun polifunctional similar celui care apare atunci cand infectia este eradicata spontan. Prin urmare, tratamentul timpuriu are capacitatea de determina raspunsul imun impotriva VHC si de a ajuta la eliminarea rapida a virusului. Aceasta descoperire este considerata esentiala in dezvoltarea noilor tratamente impotriva virusului hepatic C.

Virusul hepatic C este transmis prin sange infectat. Desi un sfert dintre pacienti eradicheaza spontan infectia, majoritatea dezvolta hepatita cronica – o cauza majora a cirozei sau a cancerului hepatic. Singurul tratament dovedit eficient impotriva acestui virus este interferonul pegylat alfa care este eficient in cazul a 50% dintre pacientii afectati de hepatita cronica. Daca tratamentul se face in primele 3 luni de la contactarea infectiei, eficienta acestuia creste la 90%.

Sursa: Science Daily

Vesti bune pentru bolnavii de hepatita B

Cercetatorii chinezi au dovedit eficienta unui nou vaccin impotriva virusului hepatic B intr-un experiment ce s-a desfasurat in 3 etape pe parcursul a 5 ani. Descoperirea a fost facuta publica la o conferinta pe teme hepatice din provincia Guangdong , vaccinul ursmand a fi aprobat pentru a fi scos pe piata. Yang Jiong, vicepresedintele Centrului de Cercetare a Bolilor Hepatice Guangdong Lingnan sustine ca noul vaccin are capacitatea de a determina sistemul imunitar al pacientilor sa lupte impotriva virusului hepatic B.

Experimentele clinice au demonstrat ca vaccinul a ajutat 64.3% dintre pacienti sa diminueaze incarcarea virala (AND VHB), tranformand-o din positiva in nedetectabila, iar la 43% dintre pacienti s-a constat trecerea de la Ag HBe positiv la AgHBe negativ.

Cercetatorii au tinut sa reaminteasca oamenilor ca vaccinul nu poate vindeca toate problemele generate de HBV, precum nici nu trebuie folosit ca inlocuitor pentru medicatia antivirala folosita pana in prezent pentru tratarea hepatitei determinate de virusul hepatic B.

Raspunsuri foarte bune se pot obtine prin combinarea vaccinului cu medicatia antivirala, combinare care limiteaza reproducerea virusului si previne evolutia hepatitei in ciroza hepatica.

Noua metoda urmeaza sa fie introdusa in schema de terapie impotriva virusului hepatic B in China .

19 Mai - Ziua Mondiala a Hepatitei

Ziua mondiala a hepatitei are loc in fiecare an la 19 mai. In tari precum Statele Unite ale Americii, Canada, Australia intreaga luna mai a fost declarata luna constientizarii pericolului hepatitei. In aceasta perioada au loc manifestari ale specialistilor si campanii de informare a publicului, inclusiv in Romania.

Sursa: HepatitisFoundation.org

Numar crescut de imbolnaviri cu hepatita B si C in judetul Botosani

Situatie alarmanta în judetul Botosani, unde numarul bolnavilor de hepatita B si C s-a dublat în mai putin de un an de zile. Autoritatile sanitare sustin ca una dintre cauze este aceea ca în mediul rural oamenii se adreseaza pentru diferite tratamente unor vraci de ocazie si nu medicilor.

Sursa: Realitatea TV

Rezultate pozitive pentru medicamente noi impotriva hepatitei C

Oamenii de stiinta prezenti la a 43-a Adunare Anuala a Asociatiei Europene de Studiu a Ficatului (EASL) au raportat rezultate incurajatoare privind eficacitatea unor strategii de tratament a unor noi medicamente pentru combaterea hepatitei B si C.

Un progres notabil a fost facut in clarificarea structurii virusului hepatic C (HCV) care a dus la dezvoltarea unor noi medicamente experimentale, cum ar fi inhibitorii, medicamente care duc la inhibarea procesului de producere a virusului. Unele dintre aceste medicamente au fost testate intensiv si unele sint in momentul acesta in faza a II-a a testarii. Faza a treia este de asemenea in plan. Considerind rezultatele pina in acest moment, este clar ca pot avea o eficacitate sporita in combinatie cu interferonul pegylat si ribavirina.

Un trend important relativ la HVC a aparut in ultimii 5 ani in multe parti ale Europei. In trecut, cazuri de hepatita C adesea ramineau nediagnosticate pentru ca medicii presupuneau ca hepatita C avea multe efecte severe adiacente. Acum, de obicei, cind medicii gasesc un pacient cu modificari minore ale functiilor ficatului, recomanda testarea pentru HCV. Aceasta se face pentru ca ei au fost convinsi ca acesti pacienti pot fi tratati cu succes. In mod ironic, o noua problema apare... Conform doctorului Dr. Antonio Craxi, profesor de gastroenterologie si medicina interna la Universitatea din Palermo, Italia, "Multi medici au acum asteptari optimiste nerezonabile. Cincizeci la suta dintre pacienti - in general cei cu boala in stadiu avansat - nu vor raspunde la terapia curenta. Ei au mai multa fibroza, un stadiu mai avansat al bolii, conditii de progresare a bolii mai mari. Noile molecule mici, cind sunt combinate cu interferon sau ribavirina pot controla boala intr-un numar substantial de cazuri. Medicamentele viitoare vor fi, speram, mai eficace. Si in citiva ani combinarea a 2 sau 3 molecule mici inhibitoare vor putea fi administrate fara interferon pegylat. Acest lucru nu se poate face acum."

Noi medicamente eficace impotriva hepatitei B, dar selectia pacientilor este necesara

Sunt acum molecule noi, testate care sint eficace in obtinerea suprimarii virale in hepatita B (HBV). Cind sunt folosite in HBV, acesti agenti noi au un efect supresor puternic...dar niciunul nu poate eradica definitiv virusul hepatic B. O data ce se stabileste infectia HBV, trebuie tratata pentru multi ani... poate chiar pentru intreaga viata a pacientului. O noua problema apare in acest caz... fiecare medicament este aprobat pentru a fi folosit in monoterapie. Dar cind este folosit ca singura terapie, rezistenta la medicament se va instala in final. Astfel, ceea ce fac acum medicii este sa trateze un numar mare de pacienti cu riscul de a selecta mutatii ale virusului rezistente ce in final se vor imprastia in toata populatia virusului. Astfel, ei trateaza eficace hepatita B pe termen scurt, dar ar putea crea o problema pe termen lung. Din acest motiv, dezvoltarea viitoare a terapiilor va duce la combinarea acestor molecule.

Marea intrebare relativ la hepatita B la care se cauta raspuns este cine trebuie tratat? Deoarece tratamentul hepatitei B doar retine decit sa elimine replicarea virala, o data ce tratamentul este oprit, replicarea virala poate sa reapara intr-o perioada foarte scurta. Astfel tratamentul trebuie reinceput si continuat toata viata. Acum, este posibil doar tratarea acestor pacienti cu hepatita B progresiva pentru a preveni ciroza sau carcinomul hepatocelular. Nu este practic tratarea unui pacient care este doar purtator "sanatos" de virus hepatic B din doua motive: costul mare al tratamentului si datorita faptului ca suprimarea replicarii virale poate duce la cresterea probabilitatii de a se produce o mutatie a virusului.

Sursa: EASL